Pregătirea autorităţilor publice locale pentru accesarea banilor europeni

Una dintre expresiile cele mai frecvente în discuțiile despre dezvoltare locală este "nu avem bani". Realitatea este că nu banii sunt problema, ci capacitatea de a-i obține. Banii europeni, mult mai ieftini decât alții și disponibili în cantități relativ mari, pot fi fi obținuți chiar mai ușor decât un credit. Spre deosebire de credite sau alte surse de finanțare, garanția principală se numește planificare strategică durabilă.
Pentru perioada 2014-2020 autoritățile publice locale se numără printre principalii beneficiari ai fondurilor europene, disponibile prin programele operaționale (fonduri structurale). Una dintre cerințele principale pentru accesarea acestor fonduri este îndeplinirea condiționalităților ex-ante. Foarte pe scurt, aceste condiționalități înseamnă existența unor strategii locale prin care să se demonstreze atât nevoia de finanțare, cât și legătura dintre nevoi și modalitățile propuse pentru satisfacere.

În prezent, numeroase autoritățile publice locale (județene, municipale/orășenești sau comunale) se află în situația în care strategiile lipsesc sau sunt lipsite de adecvare în relație cu cerințele programelor operaționale din cadrul de finanţare 2014-2020.

SINAPTICA deține competențele necesare pentru a sprijini potențialii beneficiari de finanțări să elaboreze strategii globale sau pe domenii de interes care să fie în primul rând realiste, conforme cu specificul fiecărei comunități. SINAPTICA garantează că fiecare client va avea strategia sa proprie, individualizată, fără copieri sau preluări din strategiile altor comunități.

În funcție de condițiile din teren, elaborarea unei strategii durează de la 3 luni la 6 luni. La finalul contractului, SINAPTICA livrează:
-o analiză de mediu completă
-direcții de dezvoltare realiste, bazate pe realitățile și posibilitățile comunității
-un inventar al corelațiilor dintre nevoile comunității și sursele de finanțare existente sau posibile pentru perioada de până în 2020.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu